Jazz ve Skleníku na festivalu Boskovice 2014

10. červenec 2014

Jazz ve Skleníku je název dvoudenního festivalu českých a německých kapel, který se koná letos už po desáté v rámci vícežánrového festivalu Boskovice 2014 pořádaným sdružením Unijazz. Dnešní Mozaika přinese informace o programu a ukázky hudby z posledních alb dvou domácích účastníků, kvarteta Limbo a kvinteta pianisty Marka Novotného.

Festival se koná v bývalém skleníku boskovického zámku, v němž bude znít jazz v pestré škále 11. a 12. července. Páteční večer zahájí duo zpěvačky Mary von Ferne a kytaristy Davida Sicka z Drážďan.

Dalšími německými hosty bude trio elektronického experimentátora Christophera Rumbla s rozsáhlým arzenálem přístrojů, s netradičním bubeníkem a vynalézavým turntablistou. Českým zástupcem bude kvarteto baskytaristy Filipa Spáleného LOS QUEMADOS hrající fúzi nejrůznějších jazzových inspirací.

Sobotní večer zahájí trio GRIM kontrabasisty Felixe-Otty Jacobiho s klavírem a bicími. Pianista Marek Novotný pro festival sestavil česko-německé kvinteto pojmenované BORDERLAND EXPRESS. Dále zahraje ATOMIC GIGOLO stavící na improvizaci a komunikaci v syntéze toho, co dnes přináší současný jazz i taneční scéna.

Jazzovou část letošního boskovického festivalu uzavírá kapela Limbo ve své původní akustické podobě a právě Limbo se dnes představí čtyřmi ukázkami ze svého posledního alba jednoduše nazvaného KONCERT. V dnešní Mozaice uslyšíte skladby kapely Limbo: Stará cesta, Frygidní muži, Fragment, From the Bottom of My Heart.

03162381.jpeg

V Mozaice připomínáme desátý ročník festivalu Jazz ve Skleníku tento pátek a sobotu. Je součástí vícežánrového festivalu pro židovskou čtvrť v Boskovicích konaného ode dneška do neděle. O jeho programu najdete podrobnosti na webové adrese boskovice-festival.cz. Jedním z účastníků je také pianista Marek Novotný, který pro jazzovou scénu sestavil česko-německé kvinteto pojmenované BORDERLAND EXPRESS, v němž mimo jiné hraje výborná trumpetistka Štěpánka Balcarová. Z Novotného alba Leland Dream uslyšíte skladby: Norvegian Mood, Hindu, Almost the End.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio