Jazzfest Brno vyvrcholí koncertem amerického pianisty Chicka Corey

23. únor 2017

Letošní Jazzfest Brno ve své jarní části vyvrcholí koncertem amerického pianisty Chicka Corey 4. května v Bobycentru. Přijede s akustickým triem s basistou Eddiem Gomezem a bubeníkem Brianem Bladem.

Chick Corea během své dlouhé hudební dráhy od 60. let nahrával desky v nejrůznějším obsazení, se založením kapely Return To Forever v roce 1972 se také podílel na rozvoji jazzrockové fúze. Čas od času se na pódiích a ve studiích objevila jeho tria, a tím úplně prvním, v roce 1968, bylo s českým kontrabasistou Miroslavem Vitoušem a bubeníkem Royem Haynesem.

Miroslav Vitouš se tehdy na americké scéně objevil jako stipendista známé jazzové akademie v Bostonu a měl za sebou první zkušenosti s hraním po boku amerických hvězd moderního jazzu, včetně Milese Davise. Corea v triu s Vitoušem a Haynesem nahrál desku, kterou podle jedné své skladby nazval Now He Sings, Now He Sobs. Trio v tomto obsazení se sešlo opět v roce 1981 a při oslavných koncertech Coreových šedesátin v roce 2001, z čehož vznikly další alba tria. Titulní melodie prvního alba Now He Sings, Now He Sobs, z roku 1968 se v roce 1999 dostala do Síně slávy Grammy.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio