Jazzová novinka 2016 od newyorského tria Libora Šmoldase

16. únor 2017

Jednou ze zajímavých jazzových novinek loňského roku je album On The Move newyorského tria kytaristy Libora Šmoldase s basistou Jayem Andersonem a bubeníkem Adamem Nussbaumem.

Trio působí od počátku tohoto desetiletí. V roce 2011 nahrálo desku Dreamtime, koncertuje po Spojených státech, hrálo i u nás. Rytmiku Šmoldasova tria tvoří o dvě generace starší veteráni vrcholové světové scény.

V době, kdy byl Libor Šmoldas dítětem, měl za sebou kontrabasista Jay Anderson například hraní s kapelou Woodyho Hermana a zabydlení se v New Yorku. Tam se podílí na neutuchajícím jazzovém kvasu, dnes je také profesorem svého nástroje na hudební škole na Manhattanu.

Bubeník Adam Nussbaum v 70. letech hrál u saxofonistů Sonnyho Rollinse, Davea Liebmana či kytaristy Johna Scofielda. V 80. letech nahrává s kapelou Gila Evanse, z kytaristů doprovází v 90. letech Johna Abercrombieho, s nímž nahrál čtyři alba. Také on působí jako profesor na několika hudebních akademiích.

Zatímco na prvním Šmoldasově albu Dreamtime si zahráli výběr z jazzových standardů, na novém albu nazvaném On The Move je repertoár sestaven výhradně ze Šmoldasovy dřívější i nové tvorby. Nahrávka vznikla ve Studiu Svárov během jediného dubnového dne roku 2015 a na aranžmá skladeb se podíleli všichni členové tria.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio