Jeff „Tain“ Watts in Jazz Dock

7. únor 2017

Rodák z Pittsburghu v Pensylvánii, bubeník Jeff „Tain“ Watts, pronikl do povědomí jazzové veřejnosti především jako bubeník raných bandů bratrů Marsalisových - jak trumpetisty Wyntona, tak saxofonisty Branforda. Pro jeho preciznost a univerzálnost ho později do svých souborů angažovali například i Betty Carter, George Benson či McCoy Tyner.

Se svým vlastním triem se Jeff „Tain“ Watts představí tuzemským fanouškům na pódiu pražského Jazz Docku 8. února. Bubeník Jeff Watts získal svoji přezdívku „Tain“ během floridského turné v 80. letech, konkrétně v momentě, kdy spolu s Kennym Kirklandem míjeli benzinovou pumpu Chieftains. Spolupráce s Kirklandem patřila mezi Wattsova nejplodnější období – i proto Watts tomuto pianistovi věnoval reedici svého prvního alba v úloze leadera, Megawatts, původně vydaného v roce 1991 pro proslulý label Sunnnyside.

Jeff „Tain“ Watts oslovil jazzové fanoušky ponejprv jako bubeník bandu trumpetisty Wyntona Marsalise, později pak jako hlavní zástupce rytmiky v kapele saxofonisty Branforda Marsalise. A mimochodem: jako jediný hudebník účinkoval na každé jednotlivé desce, se kterou Marsalisové získali ocenění Grammy – Grammy Award. V loňském roce, na svém vlastním labelu Dark Key Music, vydal Watts album Blue, Volume 2.

Mezi Wattsovými vzory vyčnívají tři jména: Herbie Hancock, Tony Williams, Miles Davis. A stejně jako tito velikáni, i Watts se dokáže obklopit skvělými hudebníky. Všechny skladby alba Blue, Volume 2 pocházejí z dílny Jeffa „Taina“ Wattse. Většina stojí na základě Rhythm & Blues, nicméně Watts se nevyhýbá ani lehce funkovému zabarvení.

autor: Martin Starý
Spustit audio