Jimmy Giuffre: The Music Man

28. duben 2016

Nedožité pětadevadesátiny významného klarinetisty, skladatele a kapelníka Jimmyho Giuffreho připomínají jeho adaptace hudby broadwayského muzikálu The Music Man z roku 1957 upravené pro jazzovou kapelu.

Jimmy Giuffre je představitelem cool jazzu padesátých let a významně se podílel na rozvoji avantgardního jazzu jako sólista a skladatel. Narodil se 26. dubna 1921 v Dallasu. Na počátku kariéry byl členem saxofonového kvarteta Four Brothers, které se stalo součástí orchestru Woodyho Hermana. Giuffre hrával na tenorsaxofon, barytonsaxofon a klarinet a s těmito nástroji se představuje také na albu The Music Man. V téže době Jimmy Giuffre zakládá své první trio s kytaristou Jimem Hallem.

03616924.jpeg

Právě toto, a různorodá obsazení jeho následných trií, vždy bez bicích, z něj učinilo progresivního tvůrce, jenž se podílel i na zrodu tzv. třetího proudu. Giuffre melodie muzikálu The Music Man upravil pro big band a nahrál v roce 1958. Autorem všech písní je skladatel Meredith Wilson. Muzikál byl později také zfilmován: poprvé v roce 1996, podruhé jako televizní film v roce 2003. Jimmy Giuffre byl aktivní ještě na přelomu století, svůj hudební arzenál ještě rozšířil o basovou flétnu a sopránsaxofon. Zemřel 24. dubna 2008, dva dny před svými osmdesáti sedmými narozeninami.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Iowa Stubborn, Marian The Librarian, My White Knoght, It´s You.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.