Jiří Stivín & Pierre Favre: Excursion II. Twenty Years After

29. leden 2016

Saxofonista a flétnista Jiří Stivín a švýcarský bubeník a perkusista Pierre Favre se sešli poprvé na improvizovaném vystoupení na osmých Pražských jazzových dnech v květnu 1979 v Lucerně. Favre vystoupil sólově už den před tím v tehdejším Divadle hudby. Svůj sólový koncert zopakoval pro naplněný velký sál Lucerny a v závěru vystoupení se k němu připojil Jiří Stivín místo původně plánovaného německého trombonisty Alberta Mangelsdorfa.

Zrodilo se nejen strhující improvizované vystoupení, ale také počátek následné spolupráce. Ještě v listopadu téhož roku tak vzniklo dvojalbum Výlety. V říjnu 1988 si Stivín a Favre vystoupení zopakovali na královéhradeckém festivalu Jazz Goes To Town. Záznam tohoto koncertu vyšel na CD s názvem Výlety II – Dvacet let poté.

03558772.jpeg

Fotografie z jejich vystoupení na Pražských jazzových dnech a mnoho dalších z činnosti tehdejšího pořadatele jsou v současnosti k vidění na výstavě „Jazzová sekce 1971 až 1988“ v pražské kavárně Cafe Kampus v Náprstkově ulici, a to až do 13. března. Organizátoři výstavy z řad pamětníků aktivistů tehdejší Jazzové sekce Svazu hudebníků ČSR chtějí dokumentací ze soukromých sbírek připomenout práci této dobrovolné organizace v roce čtyřicátého výročí zatčení jejího výboru.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio