Jiří Vondrák: Modrý balónek

26. listopad 2014

Bulat Okudžava svými písněmi oslovil a ovlivnil mnohé písničkáře a zpěváky po celém světě. Slabost pro Okudžavovy písně má i muž mnoha profesí, Jiří Vondrák.

V roce 1990 se mu podařilo Bulata Okudžavu poznat osobně na jeho chatě v Peredělkinu, spisovatelské vesničce u Moskvy. Na setkání měl vyměřený desetiminutový čas, poněkud rozpačitý rozhovor se protáhl. Jiří Vondrák si dokonce zahrál na slavnou Okudžavovu kytaru a zazpíval mu svou oblíbenou Píseň o modrém balónku. Při loučení pozval Bulata Okudžavu koncertovat k nám. Ten pozvání přijal, ale pod podmínkou, že u nás vystoupí, až naši zem opustí ruští okupanti.

Svůj slib dodržel a v říjnu roku 1995 u nás uspořádal dva koncerty, první v Brně a druhý v Praze. Krátce poté Bulat Okudžava, velký ruský písničkář, spisoval, básník a scenárista druhé poloviny 20. století, zemřel. Letos si připomínáme jeho 90. nedožité narozeniny. U příležitosti tohoto jubilea vyšla rozšířená reedice alba Jiřího Vondráka Písně o modrém balonku z roku 2004. Jsou na něm Okudžavovy písně v překladech Jiřího Vondráka, Milana Dvořáka a Václava Daňka.

03259068.jpeg

Nové album dostalo název Modrý balónek. Jiří Vondák na něj nově natočil Píseň o vojenských bagančatech, k tomu přidal překlad humorné písně Gusak, kterou Bulat Okudžava poprvé zazpíval v brněnském divadle Husa na provázku v roce 1995 a jako bonus přidal dvě písničky, které Jiří Vondrák zpíval na tomto památném koncertě.

Jiří Vondrák, vlastním jménem Vondráček se na brněnskou hudební scénu se uvedl v duu Vondrák a Bodlák. S Pavlem Kopřivou a Pavlem Váněm tvoří trio VKV. Je velmi činorodým televizním dokumentaristou a režisérem. Má na svém kontě několik pozoruhodných cyklů – Básníci Evropy, Legendy folku a country a další. Bulatu Okudžavovi věnoval dvě knihy – Bulat Okudžava – poslední koncert a B. Okudžava, aneb od Nohavici k Provázku.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladbu: Gruzínská píseň, Starej kabát, Píseň o modrém balónku.

Více informací o albu a interpretovi najdete na webu: www.vondrak-jiri.cz/cs/.

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio