Jitka Malczyk & Vojtěch Jindra: Neotrad

17. říjen 2016

Houslistka Jitka Malczyk je vášnivou cestovatelkou a své hudební inspirace čerpá například ve Skandinávii či na ostrově Krétě. Kytarista Vojtěch Jindra je českému publiku dobře znám ze skupin Taliesyn, Irish Dew a Bran, které spojuje jeden významný faktor, a tím je orientace na hudbu Irska, Skotska a Bretaně.

V současné době vychází jejich společné album, které hudebníci nazvali Neotrad, čímž zároveň vysvětlují svůj záměr propojit tradiční styly různých zemí se současným hudebním jazykem. Album je čistě instrumentální - ale za každou skladbou je silný příběh, například, když Jitka Malczyk vysvětluje, že tanec Slängpolska se naučila od houslistů ze Švédska - a to nejen hrát, ale i tančit: právě na tanečnících se totiž pozná, jestli hrajete dobře.

Pro hudebníky je cestování každodenní nutností - a tak jedna ze skladeb má své kořeny na poušti Mojave ve Spojených státech. Jitka Malczyk vzpomíná, jak jednou na podzim vyjela od Pacifického oceánu směrem do vnitrozemí, ujížděla po dálnici přes poušť Mojave a kolem sebe vnímala krajinu s neskutečně otevřeným prostorem, palivo čerpala uprostřed pustiny u pumpy s ozbrojenou obsluhou v kovbojských oblecích... Kytarista Vojtěch Jindra pak k jejímu motivu přidal pasáž inspirovanou dálnicí Praha-Brno: i přes všechny krušné chvíle a dopravní zácpy je ale skladba v durové tónině.

03725141.jpeg

Mnohé ze skladeb společného alba houslistky Jitky Malczyk a kytaristy Vojtěcha Jindry vznikly propojením dvou rozdílných, kontrastujících částí. Jedna například vznikla v hudebně velmi bohatém regionu Donegal v Irsku. Jitka Malczyk se tradiční skladbu Gravel Walk naučila od místního houslisty, a to výměnou za u nás známý Montiho Čardáš, který byl pro místní muzikanty exotikou. Na koncertech s kytaristou Vojtěchem Jindrou se skladba dále vyvíjela - a výsledná podoba obsahuje i tanec známý v řadě balkánských zemí pod názvem hora či oro.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Slangpolska fran Barseback, Mojo in Paradise, Flower Set, Romanian Walk.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.