Joey Alexander: My Favorite Things

4. červenec 2016

V rámci festivalu Prague Proms představí 5. července v pražském Divadle Hybernia své trio klavírista Joey Alexander. Dalo by se říci „objev objevů“, neboť byl ve svých dvanácti letech, tedy v loňském roce, nominován na cenu Grammy hned ve dvou kategoriích – se skladbou Giant Steps za Nejlepší improvizované jazzové sólo a s albem My Favorite Things za Nejlepší jazzové instrumentální album.

Joey Alexander se narodil 25. června roku 2003 v indonéském Denpasaru – v době nahrávky alba My Favorite Things, mu tedy bylo 11 let. V raném mládí byl mentorován Herbiem Hancockem a po přestěhování do New Yorku přišlo záhy pozvání od Wintona Marsalise na společný koncert v Lincoln Centre of Performing Arts. Je samozřejmě na místě se ptát, jak je pro jedenáctiletého pianistu možné vcítit se do duševních stavů autorů klíčových standardů, jakými jsou například Lush Life, It Might as Well Be Spring nebo ´Round Midnight. Alexander není jen brilantní technik, prostě této hudbě rozumí.

03661996.jpeg

Joey Alexander, vzhledem ke svému věku, interpretuje především skladby jiných autorů, nicméně jeho vlastní autorská dílna se začíná rýsovat. Joey Alexander spontánně zvládá projev v triu, které tvoří basista Larry Grenadier a bubeník Ulysses Owens, Jr. – spoluhráči takových es, jakými jsou například Gary Burton, Pat Metheny či Brad Mehldau. V některých skladbách se představí také basista Russell Hall, bubeník Sammy Miller a trumpetista Alphonso Horne. Joeův sólový projev je však taktéž překvapivě vyzrálý.

03661998.jpeg

Joey představí standardy i své původní kompozice v pražském divadle Hybernia, kde jeho spoluhráči budou kontrabasista Daniel Chmielinski a bubeník Ulysses Owens. Bude se jednat o zcela výjimečné vystoupení, neboť jde o jediný umělcův evropský koncert v tomto roce. Joey totiž v současné době, vzhledem ke svému věku, dostal od rodiny jakýsi prozatímní zákaz vystupování.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: It Might as Well Be Spring, ‘Round Midnight, I Mean You, Over the Rainbow.

autor: Martin Starý
Spustit audio