John Abercrombie: While We´are Young

20. listopad 2015

Když letos na jaře křtil kytarista Libor Šmoldas nové album Dream Time svého amerického tria, představil se v pražském Jazz Docku také bubeník Adam Nussbaum. Díky této Šmoldasově nahrávce se tak tento vynikající bicista stal součástí české jazzové diskografie.

Adam Nussbaum se narodil v New Yorku 29. listopadu 1955, takže již brzy oslaví své šedesáté narozeniny. Už od poloviny sedmdesátých let patří k bubenické elitě. Hrával v kapelách saxofonistů Sonnyho Rollinse, Davea Liebmana, s kytaristou Johnem Scofieldem, basistou Stevem Swallowem. Tato spolupráce pokračovala i v osmdesátých letech. Dále se objeví například na bubenickém postu v sestavách Randyho Breckera či Garyho Burtona. Cenná je i jeho praxe v big bandu Gila Evanse, byl členem big bandu Carly Bleyové.

V roce 1992 kytarista John Abercrombie sestavoval trio s varhaníkem Danem Wallem a na místo bubeníka si z předchozího tria s varhaníkem Garym Versacem přizval opět Adama Nussbauma. Jeho diskografie je rozsáhlá, pestrá a zajímavá. V letech 2004 až 2005 byl také členem skupiny basisty Miroslava Vitouše, a tuto spolupráci zaznamenalo CD Universal Syncopations II.

03513780.jpeg

V dnešní Mozaice zazní bubenické umění v hudbě tria kytaristy Johna Abercrombieho s Danem Wallem. Desku While We´are Young spolu nahráli v roce 1992 v New Yorku a právě z ní uslyšíte například skladby: Stormz, Mirrors, Carol´s Carol, Dolorosa.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio