John Coltrane: The very best of…

22. září 2016

Nedožité devadesátiny jazzové legendy, saxofonisty a skladatele Johna Coltranea, které připadnou na 23. září, připomeneme několika slavnými nahrávkami z přelomu 50. a 60. let minulého století.

V roce 1926 se narodili dva vynikající muzikanti, kteří ovlivnili vývoj moderního jazzu. Jedním je trumpetista Miles Davis, a tím druhým saxofonista a skladatel John Coltrane, všemi zvaný „Trane“. Narodil se 23. září roku 1926 v Severní Karolíně ve městě Hamlet. Scéna moderního jazzu jej začal brát vážně už na konci čtyřicátých let, kdy hrál v bandech Dizzyho Gillespieho a Johnnyho Hodgese. V letech 1955 až 1957 se stal členem kvarteta Milese Davise, další nahrávky společně pořídili v letech 1958 až 1961, včetně proslulého alba Kind of Blue.

Coltrane průběžně hrál také s vlastními skupinami. Do jazzové historie přináší stálé nové skladby, z nichž mnohé se staly standardy moderního jazzu. Od virtuózní akordické improvizace přešel k improvizaci modální, posléze až k improvizaci volné. V jeho hudbě byla vždy přítomna černošská spiritualita, také východní mysticismus, ale především byla vždy napojena na kořeny blues. Coltrane podlehl zdravotním potížím v jednačtyřiceti letech, 27.července 1962. Miles Davis o jeho konci napsal: „Co v posledních dvou, třech letech hrál, představovalo pro hodně černochů zápal, vášeň, vztek, naštvání, vzpouru a lásku, kterou cítili. Coltrane byl jejich symbolem a pýchou.“

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Giant Steps, Cousin Mary, My Shining Hour.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio