John Surman: Brewster's Rooster

28. srpen 2014

Anglický saxofonista John Surman patří k evropským jazzmanům náležícím ke špičce světové avantgardy počátku sedmdesátých let. Proto stojí za to si jeho hudbou připomenout, že 30. srpna oslaví své sedmdesátiny.

Na Surmanově předposlední desce Brewster's Rooster na etiketě ECM z roku 2009 s ním hrají John Abercrombie na kytaru, Drew Gress na kontrabas a bubeník Jack DeJohnette. John Surman si oblíbil především barytonsaxofon. S ním působil i jako člen známého bandu Mikea Westbrooka nebo u bluesmana Alexise Kornera v šedesátých letech.

Zásadní pro jeho nástup na světovou scénu bylo založení skupiny The Trio s americkými muzikanty Barrem Phillipsem na basu a Stu Martinem na bicí. Pamětníci si určitě vzpomenou na jejich vystoupení v Lucerně roku 1970 a na jejich podíl na úspěchu supraphonské nahrávky B&S mezinárodního orchestru Václava Zahradníka a Slide Hamptona. Surmanova diskografie je hudebně velmi pestrá. Zajímavá je jeho průběžná spolupráce s norskou vokalistkou Karin Krogovou.

V počátcích hrál například s Johnem McLaughlinem, hraje na třech albech Miroslava Vitouše, s tuniským loutnistou Anourem Brahemem, s pianistou Paulem Bleyem nebo s vokalistou staré i soudobé hudby Johnem Potterem v experimentujících projektech. Neustále hledá, kde by se jazzová improvizace mohla ještě uplatnit. Postupně rozšířil svůj arzenál nejen na saxofony a klarinety všech ladění, ale také o harmoniku a syntetizér, což mu dovolilo představovat i sólové projekty.

V odpolední Mozaice zazní výběr z těchto skladeb: Slanted Sky; Hilltop Dancer, Kickback, Chelsea Bridge; Counter Measures; Brewste's Rooster a Going For A Burton.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio