John Taylor: Angel of the Presence

2. říjen 2015

Jedním z výrazných pianistů evropské scény byl Angličan John Taylor, který 17. června ve věku třiasedmdesáti let zemřel. Výběr v dnešní Mozaice bude z triového alba Angel of the Presence z roku 2005.

Rodák z anglického Manchesteru se narodil 25. září 1942. Patří k evropské jazzové generaci, která nastoupila na scénu v druhé polovině šedesátých let. K ní také patří například saxofonista John Surman nebo kytarista John McLaughlin. V roce 1977 Taylor založil významné trio Azimuth se zpěvačkou Normou Winstonovou a trumpetistou Kennym Wheelerem, které hrávalo až do roku 2000.

V 80. letech minulého století vedle vlastních aktivit spolupracoval s předními evropskými i americkými muzikanty. Hrál také v kvartetu basisty Miroslava Vitouše, což je zaznamenáno na albu Journey´s End vydaném roku 1983 na etiketě ECM. V devadesátých letech se stal profesorem hudební akademie v Kolíně nad Rýnem a lektorem na univerzitě v severoanglickém Yorku.

03483111.png

U příležitosti svých šedesátin v roce 2002 založil trio s americkými hudebníky – basistou Marcem Johnsonem a bubeníkem Joeyem Baronem, jež vystupovalo pod názvem Contemporary Music Network Tour. V první půli minulé dekády vzniklo Taylorovo trio se švédským basistou Pallem Danielssonem a anglickým bubeníkem Martinem Francem. Album s názvem Angel of the Presence natočilo trio živě v říjnu 2004. Jsou na něm skladby Johna Taylora, Kennyho Wheelera a dvě od basisty Stevea Swallowa.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Dry Stone, In Cologne, Vaguely Asian, Fable.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio