José James: Yesterday I Had The Blues: The Music of Billie Holiday

31. březen 2015

V úterní odpolední Mozaice budou znít ukázky z alba, které letos v lednu vydal americký zpěvák José James. Album vychází v souvislosti se stoletým výročím narození zpěvačky Billie Holiday. Spolu s Jamesem se na něm podílela hvězdná sestava ve složení: pianista Jason Moran, basista John Patitucci a bubeník Eric Harland.

Sedmého dubna uplyne sto let od narození zpěvačky Billie Holiday. V této souvislosti vydává americký zpěvák José James CD, kterým vzdává hold této první dámě jazzového zpěvu. Album nese název Yesterday I Had The Blues: The Music of Billie Holiday a obsahuje devět písní z jejího repertoáru. CD vychází u vydavatelství Blue Note.

„Mezi mé první hudební vzpomínky z dětství patří zpěv Billie Holiday, který se rozléhal z nahrávek celým naším domem. Během dospívání jsem se k její tvorbě vrátil a díky ní se rozhodl stát jazzovým zpěvákem,“ vzpomíná José James. Sedmatřicetiletý rodák z Minneapolis vystudoval newyorskou The New School for Jazz and Contemporary Music a svůj první debut, CD The Dreamer, vydal v roce 2008.

V minulosti spolupracoval například s pianistou Robertem Glasperem nebo se zpěvačkou Emily King. Ve své tvorbě rád propojuje různé hudební světy, jeho alba jsou obvykle směsí jazzu, R'n'B, hip-hopu a soulu. Jeho nejnovější projekt, Yesterday I Had The Blues: The Music of Billie Holiday je tedy v kontextu jeho diskografie spíše tradičnější.

V odpolední Mozaice zazní ukázky z těchto skladeb: Fine and Mellow, What a Little Moonlight Can Do, Body and Soul, Tenderly, God Bless the Child, Lover Man.

Spustit audio