Joshua Redman & James Farm: City Folk

20. leden 2015

Úterní odpolední Mozaikou nás hudebně provede americký saxofonista Joshua Redman, vydal loni v říjnu nové CD s názvem City Folk. Natočil jej se svým kvartetem James Farm, které vzniklo v roce 2009 a od té doby působí ve stejném složení.

Spolu s Redmanem kvarteto tvoří pianista Aaron Parks, basista Matt Penman a bubeník Eric Harland. CD City Folk je jejich druhou společnou nahrávkou, která je sice žánrově zakotvená v jazzu, ale nelze na ní přeslechnout i vlivy rocku, klasické, elektronické nebo ambientní hudby. Obsahuje deset skladeb od všech členů kvarteta. „Každá skladba je takovým malým světem se svým vlastním ekosystémem. Psaním pro tuto kapelu se naše kompoziční styly navzájem ovlivňují,“ říkají členové kapely James Farm.

Joshua Redman pochází z kalifornského Berkeley, kde vyrůstal v umělecké rodině – matka byla tanečnice a otec saxofonista. Mezi jeho první nástroje patřila kytara, klavír a také různé exotické perkuse jako ghatam a gamelan. Přes hru na klarinet se postupně dostal k tenorsaxofonu, na který začal hrát v deseti letech. Saxofonových vzorů měl hned několik – kromě otce jím byli John Coltrane, Ornette Coleman a také Cannonball Adderley. Mimo jazzový svět jej ovlivnily kapely jako Beatles, Led Zeppelin anebo Police.

Po přijetí na prestižní univerzitu Yale v roce 1991 se rozhodl svůj nástup o rok odložit a na pozvání svých přátel přesídlil do New Yorku. Na tamní jazzové scéně se velice rychle zorientoval a začal koncertovat s řadou svých vrstevníků. Záhy zvítězil v respektované mezinárodní soutěži Thelonia Monka a o dva roky později vydal své debutové CD, které bylo nominováno na cenu Grammy.

Během své více než dvacetileté hudební dráhy spolupracoval například s kytaristou Patem Methenym, se saxofonistou Joem Lovanem a nebo s klavíristou Bradem Mehldauem. V Česku vystoupil již několikrát, naposledy v říjnu 2013 v pražském Lucerna Music Baru.

V odpolední Mozaice zazní ukázky z těchto skladeb: Mr. E.; Two Steps; North Star; Farms; Jury‘ Out; Unknown.

Spustit audio