Joshua Redman na festivalu Prague Proms

28. červen 2016

V pondělí 11. července vystoupí v Praze v rámci festivalu Prague Proms americký saxofonista Joshua Redman. Jeho koncert se uskuteční v Divadle Hybernia, kde se představí se svým kvartetem. To tvoří pianista Kevin Hays, kontrabasista Joe Sanders a bubeník Jorge Rossy.

Joshua Redman pochází z kalifornského Berkeley, kde vyrůstal v umělecké rodině – matka byla tanečnice a otec saxofonista. Díky své matce Renee Sherdoff se už v raném dětství dostal do kontaktu s rozmanitými hudebními styly – všude kolem něj zněla klasická hudba, jazz, rock, soul, hudba z Indie, Středního východu a také z Afriky. Mezi jeho první nástroje patřila kytara, klavír a také různé exotické perkuse jako ghatam a gamelan. Přes klarinet se postupně dostal k tenorsaxofonu, na který začal hrát v deseti letech.

Saxofonových vzorů měl hned několik – kromě otce jimi byli John Coltrane, Ornette Coleman a také Cannonball Adderley. Po přijetí na prestižní univerzitu Yale se rozhodl svůj nástup o rok odložit a na pozvání svých přátel přesídlil do New Yorku. Na tamní jazzové scéně se velice rychle zorientoval a začal koncertovat s řadou svých vrstevníků. Událostí roku se ale stalo vítězství v respektované mezinárodní soutěži Thelonia Monka a uzavření smlouvy s vydavatelstvím Warner Brothers.

03658539.jpeg

V roce 1995 vydal album Spirit of the Moment. Jedná se o záznam koncertu v newyorském klubu Village Vanguard. Kvarteto, se kterým natočil v roce 1995 Joshua Redman album Spirit of the Moment, rozšířil o rok později o kytaristu Petera Bernsteina a v této sestavě natočili album Freedom in the Groove. Bylo to Redmanovo páté album pro Warner Bros a svým zvukem dávalo tušit, že se saxofonista pozvolna odklání od tradičního post-bopového zvuku a své skladby začíná stavět na jazz-funkových groovech.

V dnešní Mozaice uslyšíte skladby z těchto alb:Joshua Redman: Joshua Redman,Warner Bros. Records, 1993Joshua Redman Quartet: Spirit of the Moment, Warner Bros. Records, 1995Joshua Redman: Freedom in the Groove, Warner Bros. Records, 1996Joshua Redman Elastic Band: Momentum, Nonesuch Records, 2005Joshua Redman Elastic Band: Momentum, Nonesuch Records, 2005Joshua Redman: Back East, Nonesuch Records, 2007

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.