Juraj Griglák: Time To Fly

23. září 2014

Úterní odpolední Mozaiku strávíme ve společnosti slovenského baskytaristy, kontrabasisty, skladatele a aranžéra Juraje Grigláka. Po čtrnácti letech vydal své druhé sólové album s názvem Time To Fly.

Podobně jako na jeho debutovém CD Bass Friends se i na této nahrávce sešly výrazné osobnosti nejen slovenské jazzové scény. Jako hosté zde vystupují například dva spoluhráči baskytaristy Marcuse Millera – trumpetista Michael Patches Stewart a bubeník Poogie Bell. Z dalších účinkujících jmenujme trumpetistu Juraje Bartoše, klavíristu Eugena Vizváryho, kytaristu Michala Bugalu a nebo bubeníka Martina Valihoru. Album v sobě kombinuje různé žánrové polohy, ve kterých se Juraj Griglák nejčastěji pohybuje – jazz, klasickou hudbu, funk i slovenský folklór.

Juraj Griglák pochází z hudební rodiny – otec byl klarinetista v Symfonickém orchestru Československého rozhlasu a matka zpěvačka. Vystudoval hru na kontrabas na Konzervatoři v Bratislavě a během této doby působil ve funkových skupinách Tamis a Tagore a také v kapele Jazz Q Martina Kratochvíla. Od roku 1987 pokračoval ve studiu na VŠMU v Bratislavě a stal se kontrabasistou v Tanečním orchestru Československého rozhlasu.

Do povědomí slovenského publika se zapsal mj. díky jamu s baskytaristou Stanleym Clarkem na Bratislavských jazzových dnech v roce 1985. Jako baskytarista spolupracoval s fusion kapelou Stop Time, kterou vedl kytarista Matúš Jakabčic. Ten se podílel také na Griglákově debutovém sólovém CD Bass Friends, které vyšlo v roce 2000. Tato nahrávka získala řadu pozitivních recenzí v prestižních hudebních magazínech a před dvěma lety se dočkala také digitální reedice. Dodnes patří k nejvýraznějším porevolučním deskám, které na slovenské jazzové scéně vznikly. Dlouho připravované album Time To Fly vydal Griglák letos v září.

V odpolední Mozaice zazní výběr z těchto skladeb: Slepovica, Inside, Trilibit, Evening, Lazy, Time To Fly.

Spustit audio