Kalle Kalima: High Noon

21. červenec 2016

Melodie proslavené především na scéně country&western music si vybral finský kytarista Kalle Kalima k úpravám pro své jazzové trio.

Talentovaný Kalle se v šesti letech začal učit na klavír, s kytarou si začal až v jedenácti. Dodnes vzpomíná, jak součástí jeho kytarového učení byly známé westernové melodie, což byla inspirace k dramaturgii jeho aktuálního alba. Nazval jej podle jedné z nejslavnějších melodií filmových příběhů High Noon. Byl zfilmován v roce 1952 a u nás uveden pod názvem V pravé poledne. Hlavního hrdinu hrál Gary Cooper a ústřední melodii rusko-amerického skladatele Dimitra Tiomkina nazpívala westernová hvězda Tex Ritter.

03670927.jpeg

Kalimův výběr je však pestřejší, jeho trio hraje melodie westernové tradiční, filmové, ale také například od Leonarda Cohena nebo od finských autorů, včetně klasického skladatele Jeana Sibelia.

Kalima vystudoval akademii v Helsinkách a konzervatoř v Berlíně, kde dnes převážně působí. Spolupracoval například s trumpetistou Tomaszem Stańkem, kytaristou Marcem Ducretem nebo zpěvačkou Lindou Sharrockovou. Kalima má za sebou několik turné nejen po Evropě, ale také po Asii, Africe a Spojených státech. Jeho spoluhráči na albu High Noon jsou americký kontrabasista Greg Cohen a německý bubeník Max Andrzejewski.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Santy Anno, Ghost Rider In The Sky, Lännen Lokari.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio