Karavan Familia: La familijaki zor

24. březen 2014

Rodinnou kapelu „Karavan familia“ založil István Nagy. V repertoáru se obracejí především k hudebním tradicím olašských Romů. Z jejich hudby ale také svítí balkánské slunce, zaznívají ruské častušky, španělské flamenco, rumunské manele i jazz.

István Nagy se narodil v Budapešti a prošel různými hudebními styly – od lidové hudby až po afro-americké blues. V roce 1989 začal svou více než třináctiletou spolupráci s ansámblem Romanyi Rota. Podílel se na aranžmá, překládal texty do olašské romštiny, byl jedním z hlavních zpěváků a také hrál na strunné nástroje – kytaru, bouzouki, mandolínu a tamburu.

Paralelně vystupoval s kapelou cimbalisty Kálmána Balogha „Romano kokalo“. V roce 2002 začali vystupovat společně s manželkou Icou Farkas a záhy se k nim přidaly i jejich dvě děti – syn István Nagy jr. a dcera Nikolett. V této sestavě již vystupují více než deset let.

Rodinná olašská kapela „Karavan familija“ spolupracuje s předními maďarskými i světovými muzikanty – připomeňme například cimbalistu Kálmána Balogha nebo srbského trumpetistu Bobana Markoviće. Letos v létě se poprvé představí také u nás, a to na folkových prázdninách v Náměšti nad Oslavou.

V odpolední Mozaice zazní výběr z těchto skladeb: Vojake sheja, La familija zor, Dulmutane gila, Cigány ballada, Zha zha, Kerav mange jekh gili a Niki, Niki.

autor: Kateřina Andršová
Spustit audio