Karel Růžička: Celebration Jazz Mass

11. prosinec 2014

Na konci května 2014 uplynulo deset let od vzniku nahrávky jazzové mše pianisty Karla Růžičky. Adventní čas je vhodnou příležitostí, abychom tento významný Růžičkův jazzový opus v Mozaice připomněli.

Mše je hudební útvar vyvíjející se od středověku, který ztvárňoval některé částí mešní liturgie. Mše se staly prestižním úkolem předních skladatelů evropské klasické hudby. Gospelové prostředí Ameriky vytvořilo most do sféry jazzové hudby.

Přední český jazzový pianista a skladatel, ověnčený zahraničními cenami, také uznávaný aranžér, svou slavnostní mši uvedl poprvé na pražském mezinárodním jazzovém festivalu v říjnu 1991. Premiéra se konala v pražském kostele Nejsvětějšího srdce Páně na vinohradském Náměstí Jiřího z Poděbrad a nejen pro premiéru, ale i pro supraphonskou nahrávku se podařilo získat na post sólového altu operní a muzikálovou zpěvačku Diane Bolden-Taylorovou.

Karel Růžička sestavil orchestr, jehož základem byla pětičlenná trombónová sekce, saxofon, flétna, vibrafon a rytmika, témbrově jej doplnilo Havlákovo smyčcové kvarteto a smíšený sbor Pavla Kühna, který se zároveň stal dirigentem celé sestavy.

Růžičkova Celebration Jazz Mass, jak zní její oficiální název, se ujala a je hrána nejen autorem a muzikanty současné jazzové scény, ale i jinými interprety, například Big Bandem Chrudim. Minulý týden také zazněla v Muzeu české hudby se sólistkou Michaelou Šrůmovou a studentů Ježkovy konzervatoře, společně s jejím autorem.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladbu: Introitus, Gloria, Contemplation, Celebration Blues.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio