Kavita Shah: Visions

18. listopad 2014

Hudební doprovodem odpolední Mozaiky bude debutové album Visions, které nedávno vydala zpěvačka, skladatelka a aranžérka Kavita Shah.

Nahrávka je multikulturní mozaikou, ve které autorka často nezvyklým způsobem kombinuje rozmanité hudební vlivy. Brazilské, africké i indické rytmy a melodie se zde zcela organicky pojí se světem jazzu. Na CD, které Kavita Shah přirovnává ke kaleidoskopu, se podílelo celkem 14 muzikantů z různých koutů světa.

Zpěvačka Kavita Shah pochází z indické rodiny. Oba její rodiče vyrůstali v Bombaji, odkud v sedmdesátých letech emigrovali do New Yorku. Kavita Shah tedy své dětství strávila na Manhattanu, kde se učila hrát na klavír a zpívala v pěveckém sboru Young People's Chorus of New York City. S tímto tělesem vystupovala v Carnegie Hall a také v Lincolnově centru. Studovala na Harvard College, kde se specializovala na oblast Latinské Ameriky. Za zmínku stojí terénní výzkum zaměřený na afro-brazilskou hudbu, který realizovala v Brazílii. Z těchto zkušeností ve své tvorbě často čerpá, což je zřejmé na jejím novém CD Visions, které kombinuje jazz s indickou a brazilskou hudbou.

Jazzový zpěv vystudovala na Manhattan School of Music. Kromě projektu Visions vede v současné době také jazzový kvintet, brazilské trio a pozoruhodný třináctičlenný ansámbl „Third World Orquesta“, ve kterém jsou vedle klasických nástrojů také indická tabla nebo západoafrický nástroj kora. V minulosti spolupracovala například se zpěvačkami Sheilou Jordan a Cecile McLorin Salvant a také s beninským kytaristou Lionelem Louekem.

V odpolední Mozaice zazní ukázky z těchto skladeb: Paper planes, Visions, Teental gat, Triste, Moray, Saudade.

Spustit audio