Keith Jarrett: Silence

15. květen 2015

Před 70 lety, 8. května, se v americkém městě Allentown v Pensylvánii narodil Keith Jarrett. Pianista a skladatel, jedna z nejvlivnějších osobností jazzu dvacátého století. Na jazzovou scénu vstoupil v půli šedesátých let a pozornost si vysloužil už v kvartetu Charlese Lloyda.

Souběžně si založil trio s kontrabasistou Charliem Hadenem a bubeníkem Paulem Motianem. Nahráli několik vynikajících alb, z toho teprve loni vyšel také záznam koncertu z Hamburku v roce 1972. Přibližně tehdy začal s triem hrávat také saxofonista Dewey Redman, a tak Jarrett trio rozšířil na kvarteto. Když se v roce 1974 na popud produkce mnichovského vydavatelství ECM zrodilo kvarteto s triem norského saxofonisty Jana Garbarka, vznikly pojmy Jarrettovo Americké a Evropské kvarteto.

Keith Jarrett v sedmdesátých letech začal také hrát své proslulé sólové improvizační koncerty. Záznamy hned těch prvních – z Brém, Lausanne a Kolína nad Rýnem byly vysoce ceněny a patřily k nejprodávanějším jazzovým titulům historie. Za zmínku stojí také Jarrettovo účinkování v elektrické kapele Milese Davise v roce 1970, v níž hrál na elektrické piáno. Od roku 1983 po dnešek existuje také Jarrettovo trio Standards zaměřené na skladby z takzvaného Velkého amerického zpěvníku. Dnes se zaposloucháme do hry Amerického kvarteta z desky Silence z roku 1977.

03381771.jpeg

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Rainbow, Fantasm, Bop-Be, Byeblue – vision.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio