Kiran Ahluwalia: Sanata: Stillness

7. květen 2015

Zpěvačka Kiran Ahluwalia je původem z Indie. Když jí bylo devět let, rodiče se s ní vystěhovali do Kanady, a v současné době žije v New Yorku. Její hudba čerpá z tradice zhudebněných milostných básní zvaných ghazal, které posouvá do zcela nové roviny.

O bouřlivých proměnách, jimiž indická hudba prochází, zpěvačka říká: „Rytmy se zrychlují, přicházejí nové nástroje. Silný vliv získala indická filmová hudba, to je živelná fůze všeho, co se ve světě hraje, vytvářená skladateli, kteří ovládají jak západní, tak indický hudební slovník. Mým žánrem je ghazal, jemné poetické písně. Před 40 lety bylo neslýchané, aby v nich hrála kytara, dnes je to samozřejmost.“

Kytara má v nahrávkách zpěvačky důležitou roli - jejím manželem je vynikající hráč Rez Abbasi, který je původem z Pakistánu. Nové album, které oba umělci společně natočili, se jmenuje Sanata: Nehybnost.

03378845.jpeg

Důležitou složkou indo-pakistánského hudebního spektra jsou spirituální zpěvy qawwali, které praktikují sufijové, příslušníci té nejliberálnější větve islámu, kteří jsou v mnoha muslimských zemích pronásledováni jako kacíři. Největším zpěvákem tohoto žánru byl Nusrat Fateh Ali Khan, umělec výjimečného talentu. Místo, které se uvolnilo po jeho smrti, zatím nikdo z mladší generace nedokázal obsadit.

Mezi inspirace indické zpěvačky Kiran Ahluwalii patří i hudba ze Sahary, především ostré kytarové figury, označované jako pouštní blues. Na předešlém albu zpěvačky dokonce hostovali členové jedné z nejvýznamnějších skupin tohoto žánru, Tinariwen. Jejich vliv slyšíme i z nahrávek nového alba - na němž ovšem veškeré kytarové party natočil manžel zpěvačky, Rez Abbasi, dle časopisu Downbeat nejlepší z nastupující generace kytaristů.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Jaane Na, Lament, Jhoom, Tamana.

Spustit audio