Kytara napříč žánry

7. říjen 2016

Devatenáctý ročník festivalu Kytara napříč žánry se v tomto roce rozběhne v neděli 9. října a jeho závěrečný koncert se koná 26. listopadu. Nabídne přes dvě desítky koncertů, na kterých se představí mistři akustické i elektrické kytary, zkušení pedagogové i talentovaní mládí.

Velkou úlohu budou v tomto roce hrát zástupkyně něžného pohlaví - na festival zavítá dlouholetá spoluhráčka Michaela Jacksona a Jeffa Becka, američanka Jennifer Batten, či nadějná mladá Holanďanka Karlijn Langendijk.

Festival prostupuje všemi generacemi a zahájí jej ti, kteří na začátku své slibné dráhy tvořivě zúročují poznatky, získané od svých nedávných i současných učitelů. Jsou jimi dva mladí nadějní umělci: holandskou kytaristku Karlijn Langendijk uvedeme skladbou Michaela Jacksona Beat It, její německý kolega Sönke Meinen, mimochodem nositel ceny European Guitar Award za rok 2016, nabídne titulní skladbu ze svého alba Perpetuum Mobile, inspirovanou, dle jeho vlastních slov, nekonečným pohybem lopatek větrných mlýnu. Sönke se jeví jako jeden z největších talentů současnosti, velmi připomíná styl Larryho Coryella.

03719038.jpeg

Karlijn Langendijk a Sönke Meinen vystoupí v neděli 9. října v pražském Atriu na Žižkově, o den později v Chýni a v úterý v Černošicích. Jennifer Batten, dlouholetá spoluhráčka Michaela Jacksona a Jeffa Becka, odehraje sólový koncert v Táboře a ve Varnsdorfu, v Praze vystoupí společně s písničkářkou Janou Šteflíčkovou a Dagmar Voňkovou. Ke konci října nabídne festival koncerty německého kytaristy Lorenze Schmidta, v duu se Stanislavem Barkem zahrají v německém Schweinfurtu a Stadtlauringenu.

„Letošní ročník Kytary napříč žánry mimo jiné ukazuje, jak zajímavými kytaristy a tvořivými hudebníky dokážou být ti, kteří se věnují také pedagogické práci,“ říká ředitel festivalu Stanislav Barek, sám dlouholetý kytarista a učitel hry na tento nástroj, a dodává: „Netýká se to jen mých německých kolegů Lorenza Schmidta, Silvia Schneidera či našeho Miloslava Klause. Jeniffer Batten letos také připravila pro Prahu jeden ze svých workshopů…“ A například skladba Stanislava Barka Purpurový večer z jeho nového alba Stanislav Barek & Friends zprostředkovává Jennifer Batten z jejího domácího studia v Portlandu v americkém Oregonu. Mimochodem, album je mimořádným počinem, na kterém se dále podílejí například Peppino D’Agostino, Tommy Emmanuel či Laurence Juber – ten zase svůj part v Barkově skladbě Svítání nahrál ve svém domácím studiu v Kalifornii.

03719041.jpeg

Guitar Night, Kytarovou noc budou posluchači mít šanci prožívat 4. listopadu opět v pražském Atriu Zahrají Norbi Kovacs, Lorenz Schmidt, jeho německý kolega Silvio Schneider a Libor Šmoldas. Po Kytarové noci festival nabídne tři koncerty amerického kytaristy, skladatele a aranžéra Adama Raffertyho – Chýně, Dolní Poustevna a pražská Akropole. Závěr festivalu, sobota 26. listopadu, bude ve znamení oslav 91. narozenin legendárního nestora české kytary a pedagoga světového renomé Jiřího Jirmala. V Sukově síni pražského Rudolfina se jistě sejde mnoho jeho příznivců.

03719040.jpeg

V dnešní Mozaice uslyšíte skladby z alb: Sönke Meinen: Perpetuum Mobile, 2017; Stanislav Barek: Stanislav Barek & Friends, SB113, 2016; Libor Šmoldas: Blue (Šmoldas hraje Ježka), 2015; Silvio Schneider: Crossroads, 2015; Jiří Jirmal: Classical Guitar Jazz Performances, 2008.

autor: Martin Starý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.