Kytarista Marc Ribot vystoupí v Paláci Akropolis

17. březen 2015

Hudební doprovod úterní odpolední Mozaiky bude pozvánkou na koncert kytaristy a skladatele Marca Ribota. Ten vystoupí se svým sólovým recitálem tento čtvrtek 19. března v 19:30 v žižkovském Paláci Akropolis. Tvorba Marka Ribota má obdivuhodně široký stylový záběr, zahrnující free jazz, rock, hardcore punk, experimentální elektroniku, soudobou vážnou hudbu i world music. Mezi jeho nejpozoruhodnější projekty patří spolupráce se zpěvákem Tomem Waitsem a také se saxofonistou Johnem Zornem.

V dnešní Mozaice budou znít skladby z CD Masada Anniversary Edition z roku 2003. Jedná se o první díl série připomínající desáté výročí založení skupiny Masada Johna Zorna. Album obsahuje 21 Zornových skladeb a vystupují na něm tři kytaristé, Bill Frisell, Tim Sparks a Mark Ribot, každý v jiné skladbě. V kontextu Ribotovy tvorby je tato nahrávka spíše komornější.

Kytarista Marc Ribot se narodil v roce 1954 v Newarku v New Jersey a jeho prvním učitelem hry na kytaru byl klasický kytarista a skladatel Frantz Casseus původem z Haiti. V roce 1978 se Ribot přestěhoval do New Yorku, kde začal hrát s kapelou Realtones a spolupracovat se soulovými zpěváky a také s rock’n’rollovou legendou Chuckem Berrym. Svůj hudební výraz nikdy nestavěl na technické virtuozitě, ale spíše na originalním zvuku a nezvyklých harmonických postupech. Do širšího hudebního povědomí vstoupil díky spolupráci s Tomem Waitsem. Počínaje albem Rain Dogs z roku 1985 se stal spolutvůrcem Waitsova hudebního výrazu. Koncem osmdesátých let začal hrát s avantgardním saxofonistou a skladatelem Johnem Zornem, se kterým vydal řadu nahrávek, včetně CD Masada Anniversary Edition z roku 2003.

„Když píšu hudbu k filmu, cítím, že jsem schopen vyjadřovat se mnohem lyričtěji. Vyšel jsem z R’n’B, punku, free jazzu a volné improvizace a slova jako lyrický a výpravný nejsou zrovna první, která by člověka napadla při poslechu mých nahrávek. Ale když píšu pro film, je to úplně jinak. Zjistil jsem, že to je velká legrace,” říká Marc Ribot o svém přístupu k filmové hudbě. Na svém čtvrtečním koncertu v žižkovském Paláci Akropolis představí svůj sólový projekt Silent Movies, při jehož vzniku se nechal inspirovat starými němými filmy.

V odpolední Mozaice zazní ukázky z alb Marc Ribot Plays Solo Guitar Works of Frantz Casseus a Masada Anniversary Edition Vol. 1: Masada Guitars. Budou to tyto ukázky: Shevet, Kedem, Tzalim, Moshav, Hodaah, Hadasha, Dance on Sunday.

Spustit audio