Lamuzgueule: Bada Boom Boom Swing

23. únor 2015

Šestičlenná elektroswingová kapela Lamuzgueule z Grenoblu vyrazila se svým nejnovějším albem „Bada Boom Boom Swing“ na evropské turné. Zastaví se také v České republice. Jejich historicky první koncert u nás se koná 3. března v pražském Lucerna Music Baru.

Kapela Lamuzgueule se zrodila v Grenoblu, v předhůří Francouzských Alp v roce 2008. Po vydání prvního studiového alba „Radio berets & Disco zina“ z roku 2012 se jí otevřely dveře do celé Evropy. O rok později odehrála více než 50 koncertů ve Francii, Německu, Itálii, Švýcarsku a Velké Británii.

Vloni jim vyšlo nové album „Bada Boom Boom Swing“, které nás provází světem francouzských kabaretů, starými tavernami z dob prohibice, můžeme nahlédnout do francouzského podsvětí mezi gangstery, striptérky i hráče pokeru. Kromě swingové rytmiky, elektroniky i balkánské dechovky významně umocňují výsledný sound narativní a ironické texty ve francouzštině.

Název kapely je slovní hříčkou, kterou bychom mohli přeložit jako „pobavená ústa“. Na rozdíl od většiny francouzských kapel zůstali věrni v textech písní francouzštině. Jejich autor Romain v jednom rozhovoru řekl: „Myslíme si, že Francie sehrála v bouřlivých dvacátých letech, kdy se rodil swing, významnou roli. Jazyk, ve kterém zpíváme je také ujištěním, že Lamuzgueule je skutečná francouzská elektroswingová kapela. Navzdory cestám po Evropě jsme si ponechali svůj jazyk – své kořeny, svůj výraz i náš přízvuk.“

V odpolední Mozaice zazní výběr z těchto skladeb: La conquète de l'est; Bada Boom Boom Swing; Rien ne va plus; Désamour 2.0; Romance & kidnapping; Les voleurs de coeurs.

autor: Kateřina Andršová
Spustit audio