Lars Danielsson: Liberetto II

21. srpen 2015

Švédskému kontrabasistovi Larsu Danielssonovi, hráči na cello, baskytaru a piáno, bude 5. září letošního roku padesát sedm let. Na světové scéně se pohybuje už od roku 1985, kdy založil kvarteto, v němž měl amerického avantgardního saxofonistu Davea Liebmana, bývalého spoluhráče Milese Davise a dva vynikající představitele skandinávské scény pianistu Boba Stensona a bubeníka Jona Christensena.

V roce 2007 Danielsson dostal nabídku napsat hudbu pro gothenburgský symfonický orchestr a sólo klavírem Poláka Leška Moždžera, s nímž sám nahrál několik alb. Téhož roku napsal hudbu pro rozhlasový big band severoněmeckého rozhlasu, který ji hrál na festivalu Jazz Baltica. Lars Danielsson od roku 2004 nahrává u mnichovské etikety ACT Music. Na svých albech uvádí většinou vlastní kompozice. Je přesvědčen, že hudba bez duše neznamená pro muzikanty i posluchače nic.

Úvodní album Danielssonova projektu Liberetto vzniklo v roce 2012. Na nové nahrávce z loňského roku s ním opět hrají Tigran Hamasyan z Arménie na klavír, Angličan John Paricelli na kytaru a Švéd Magnus Öström na bicí nástroje, perkuse a elektroniku. Členem původní kvintetní sestavy byl ještě trumpetista Arve Henriksen, zatímco na novince hrající trumpetista Mathias Eick je uveden jako jeden z hostujících muzikantů.

03204744.jpeg

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Grace, I Tima, II Blá, View From The Apple Tree.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio