Libor Šmoldas: Dream Time

19. červen 2015

Čas odpolední Mozaiky zaplní hudba jazzového kytaristy Libora Šmoldase. Jeho američtí spoluhráči v triu jsou kontrabasista Jay Anderson a bubeník Adam Nussbaum. Setkali se poprvé v New Yorku roku 2011, u nás hráli na česko-slovensko-polském turné v roce 2013, naposled letos v dubnu v pražském Jazz Docku.

V New Yorku vznikla také nahrávka tohoto Šmoldasova tria, která vyšla s názvem Dream Time na etiketě New Port Line. Šmoldasovou kapelnickou prvotinou je On the playground z roku 2007, Dream Time je už jeho šestým albem. Libor Šmoldas je ročník 1982 a na scéně se objevil po absolvování pražské konzervatoře Jaroslava Ježka v roce 2003 v souljazzové formaci varhaníka Ondřeje Pivce. Následně na konzervatoři ještě pokračoval ve studiu jazzové kytary, poté začal na škole působit jako pedagog.

Dnes přednáší a vede kytarové workshopy na domácí scéně, v Evropě a v Austrálii. Často zajíždí do New Yorku zahrát si v tamních klubech, a tam také, ve studiu kontrabasisty Jaye Andersona, vznikla nahrávka Dream Time. Na albech Libora Šmoldase slyšíme celou řadu zajímavých současných amerických jazzmanů, například bubeníka Jeffa Ballarda, varhaníka Briana Charetta, pianisty Sama Yahela nebo Skipa Wilkinse, saxofonistu Bobbyho Watsona či krajana Jiřího Mráze.

03412232.jpeg

Šmoldasovo americké trio na album Dream Time zařadilo slavná standardní témata – od autorů éry broadwayských muzikálů a revuí až po melodii z repertoáru skladatele filmové hudby Nina Roty. V dnešní Mozaice uslyšíte z této produkce například skladby: Moon River, Caroline, Theme From The Goldfather, The Long And Winding Road.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio