Lionel Loueke: Heritage

10. únor 2015

Beninský jazzový kytarista Lionel Loueke vystoupí 10. února večer v pražském klubu Jazz Dock. Jeho jméno není v Česku neznámé, v minulosti zde vystoupil například se svým triem nebo po boku Herbieho Hancocka, Jeffa Ballarda nebo Miguela Zenona.

V Jazz Docku se představí spolu s předním italským kytaristou Robertem Cecchettem, se kterým se seznámil při koncertě v New Yorku. Společně zjistili, že hudební prostor v kytarovém duu skýtá mnoho variant jak originálně uchopit harmonii, melodii a rytmus. Jejich dnešní koncert zahájí festival Guitar Days, který bude v Jazz Docku probíhat do pátku.

V dnešní Mozaice si poslechneme ukázky z Louekeho alba Herritage, které vyšlo v srpnu 2012 u vydavatelství Blue Note a produkoval jej známý pianista Robert Glasper. Ten se na albu podílel nejen produkčně, ale i hráčsky a autorsky. S Louekem jej pojí hráčské porozumění, otevřenost novým přístupům a také mnohaleté přátelství.

Rodák ze západoafrického Beninu, kytarista Lionel Loueke, kterého Herbie Hancock nazval „hudebním malířem“, prošel velice zajímavým hudebním vývojem. Začínal nejprve jako zpěvák a bubeník a ke kytaře se dostal až v sedmnácti letech. Po svých jazzových začátcích v Beninu navštěvoval National Institute of Art v nedalekém Pobřeží slonoviny. V jednadvaceti letech odešel do Paříže, kde začal studovat jazz na American School of Modern Music a později získal stipendium na Berklee College of Music v Bostonu. Spolupracoval s předními osobnostmi světové jazzové scény – s Waynem Shorterem, Herbiem Hancockem, Richardem Bonou, Esperanzou Spalding nebo Avishaiem Cohenem.

03312227.jpeg

O svém albu Heritage říká: „Je to směs africké a afroamerické tradice, ale i evropských prvků. I když hodně vycházím z Afriky, stejně tak je pro mě důležitá Amerika nebo Evropa, kde jsem studoval. Proto se moje album jmenuje Heritage (odkaz, dědictví), nejen ve smyslu rodinných pout, ale i ve smyslu kulturních kořenů.“

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Freedom Dance, Ouidah, Hope, Tribal Dance.

Spustit audio