Luboš Beňa & Matěj Ptaszek: Music of Mississippi River

29. červenec 2015

Slovenská, dnes už bohužel bývalá muzikantská dvojice Ľuboš Beňa a Matěj Ptaszek nás svým albem „Music of Mississippi River“ přenesou v čase až do doby, kdy deltu řeky Mississippi rozeznívalo autentické blues.

Kytarista Ľuboš Beňa dokonce podnikl pouť za pouličním blues až do míst, kde se ve dvacátých letech afroameričtí muzikanti vyzpívávali ze svých bolestí a nářků. Jeho rezofonické kytaře známé jako dobro skvěle sekunduje hráč na foukací harmoniku a zpěvák Matěj Ptaszek. V podání dua Beďa & Ptaszek pak blues ožívá v té nejsyrovější podobě, jak ji známe například z nejstarších terénních nahrávek Alana Lomaxe.

Až do roku 2012, kdy se dvojice oficiálně rozešla, stihli natočit tři alba. V odpolední Mozaice zazní jejich poslední album z roku 2011, které natočili u prestižního německého labelu „Stormy Monday Records“.

Ľuboš Beňa pochází ze stejného kraje, z něhož vzešli bratři Dopyerové – vynálezci rezofonické kytary dobro. Na sklonku devadesátých let – pod vlivem silných zážitků z trnavského Dobrofestu se začal věnovat hře na tento nástroj a Slovenská bluesová společnost jej dokonce několikrát odměnila titulem „Bluesman roku“.

Dnes patří k nejproslulejším slovenským interpretům blues, vystupuje na významných evropských scénách a dvakrát se dokonce představil na americkém „Arkansas Blues & Heritage Festivale“. Matěj Ptaszek zpívá a profesionálně se věnuje blues od roku 2004. Při zpěvu s oblibou přeskakuje do falzetu a jeho styl někdy bývá přirovnáván ke stylu Sonnyho Terryho. Kromě toho je autorem učebnice hry na foukací harmoniku a není bez zajímavosti, že byl jako vůbec první Čech pozván firmou Hohner na World Harmonica Festival 2009, kde získal prestižní ocenění „Objev roku“.

V odpolední Mozaice zazní výběr z těchto skladeb: See That My Grave Is Kept Clean; House Of The Rising Sun; My Babe; Key To The Highway; Railroad Bill; Picking My Tomatoes Sonny; I Got A Woman.

autor: Kateřina Andršová
Spustit audio