Luboš Pospíšil: & 5P: Soukromá elegie

29. říjen 2014

Hudební doprovod středeční odpolední Mozaiky obstará Soukromá elegie, takový název dostalo nové album ostříleného rockového barda Luboše Pospíšila. Vyšlo u Supraphonu a obsahuje 12 písniček, které vznikaly během uplynulých tří let.

Největší autorský podíl na novém albu má Luboš Pospíšil, ke dvěma zkomponoval hudbu klávesista a kapelník 5P Ondřej Fencl, k jedné přispěl hudbou Michal Hrůza. Texty napsali Luboš Pospíšil, Ondřej Fencl, Pepa Lábus, Jan Sahara Hedl, Tomáš Belko a dlouholetý Pospíšilův souputník, básník Pavel Šrut.

Album se natáčelo ve studiu Svárov pod režisérským dohledem Lukáše Martinka. Muzikanti vsadili na živý záznam písniček. Luboš Pospíšil je zpíval svým typickým sytým tenorem přesvědčivě a v přirozené symbióze s muzikanty tak, jak jsou zvyklí na svých živých vystoupeních. K natáčení byla přizvána spousta hostů, kteří písničkám vetkli plastičtější zvuk.

Luboš Pospíšil se na naší rockové scéně začal prosazovat na sklonku 60. let. Tehdy působil ve skupině C&K Vokal, ve druhé polovině 70. let vystupuje v sólových recitálech s písničkami vlastní provenience, převážně o ženách a o lásce. Také začal spolupracovat s naší tehdejší skladatelskou i textařskou elitou: Otou Petřinou, Petrem Skoumalem, Pavlem Šrutem anebo Janem Saharou Hedlem. Na počátku 80. let zakládá kapelu 5P a vydává svou první, velmi úspěšnou sólovou desku „Tenhle vítr jsem měl rád“.

Když v roce 2007 obnovil činnost kapely 5P, jakoby chytil druhý dech. Novou energii mu přinesla mladší generace skvělých muzikantů – bubenice Pája Táboříková, klávesista Ondřej Fencl, baskytarista Martin Štec a kytarista Mirek Linhart, kteří jsou jádrem 5P dodnes.

Písničky z alba Soukromá Elegie představí Luboš Pospíšil & 5P na koncertu v pražském Paláci Akropolis 5. listopadu večer. Pokřtít je přijde Michal Prokop a dostaví se i další hosté – Vlasta Redl či bývalý Pospíšilův spoluhráč David Koller. Kapelu 5P posílí během koncertu řada muzikantů, kteří na novém albu hráli jako hosté: saxofonista Rudolf Březina, perkusista Roman Lontadze, flétnista Richard Malát a Sean Barry (Šón Bery), který bude hrát na keltskou harfu.

03238582.jpeg

Koncertem v Paláci Akropolis otevírá Luboš Pospíšil & 5P nabité tříměsíční turné napříč naší republikou. Nejbližší koncerty se odehrají 6. 11. v Prachaticích a 7. 11. ve Vysokém mýtě.

V odpolední Mozaice zazní ukázky těchto skladeb: Pán hospod – Hospodin; Mám sto chutí vzít tě tam; Starý pár; Už vyplouvám, Karino; Někdo stál opodál; Slunovratná noc.

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio