Luboš Soukup Ensemble: Through the Mirror

3. září 2015

Saxofonista a klarinetista Luboš Soukup patří dnes k nejvýraznějším postavám současného českého jazzu. Letošní třicátník má za sebou sice krátkou, ale na podněty bohatou kariéru. Vystudoval jazzovou akademii Jaroslava Ježka, hudební akademii Karola Szymanowského v Katowicích a Rhythmic Music Conservatory v Kodani.

V roce 2007 založil kombo Points, dodnes působící. Během polských studií se stal členem česko-polské skupiny Inner Spaces trumpetistky Štěpánky Balcarové, a také kapely Concept Art Orchestra. V roce 2011 byl prvním stipendistou benefičního projektu festivalu Struny podzimu, který podporuje nastupující jazzové talenty. Loni se stal členem generačního sdružení skladatelů orchestrálního jazzu, které si říká Prague Six.

Luboš Soukup v současnosti působí převážně v Dánsku. Členy jeho skandinávského kvarteta jsou dnes německý pianista Christian Pabst, švédský kontrabasista Joel Illerhag a dánský bubeník Morten Haesum. První album s názvem Beyond the Borders vyšlo v roce 2012. Druhé, Through the Mirror, vyšlo rok poté, a hudbu z něj jsme vybrali pro dnešní Mozaiku. Soukupovo kvarteto je na ní rozšířeno o sekci dechových nástrojů a český smyčcový Epoque Quartet.

03012052.jpeg

V září bude Luboš Soukup koncertovat v Kodani se svým kvartetem, a také v triu kytaristy Davida Dorůžky. 20. září pak vystoupí v pražském Jazz Docku na koncertu Concept Art Orchestra.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Street, On the Wings of a Story, Shaman, Prisoner.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.