Lulo Reinhardt: Project No 1

13. říjen 2014

Západoevropští Romové – Sintí – hudebně navazují na odkaz slavného kytaristy Django Reinhardta. Jeho repertoár a charakteristické kytarové grify se obvykle v sintských muzikantských rodech předává z generace na generaci.

Lulo Reinhardt z Koblenze je prasynovcem Django Reinhardta a synovcem slavného houslisty Schnuckenafta Reinharta, ale pochází z té části rodiny, která provozovala cirkus. Ještě Bawo Reinhardt, Lulův otec a zakladatel kapely I Gitanos, prožil dětství v rodinném kočovném cirkusu.

Hudebně jej ovlivnila právě hudba, která kdysi doprovázela cirkusové produkce. Kromě toho začal psát autorské písně v rodné sintštině – ani to není zcela typické.

Lulo Reinhardt svou hudební kariéru začal v otcovské kapele, se kterou koneckonců vystupuje dodnes a s níž také v minulosti několikrát zavítal i do České republiky.

Ani Lulo Reinhardt nehraje typické „Reinhardtovské“ swingy. Učarovaly mu latinsko-americké rytmy. Po pobytu v Mexiku začal realizovat své první sólové projekty. Album s názvem Project No 1 mu vyšlo již v roce 2002.

Lulo Reinhardt se začal učit hrát na kytaru v 5 letech od svého otce Bawona Reinhardta. Ve dvanácti letech založil společně s bratrancem „Miki Reinhardt sextet“. Brzy ho začaly zajímat další hudební vlivy, především flamenko a brazilská hudba. Odpoutal se od gypsy jazzu a začal experimentovat. Od roku 2002, kdy vyšel jeho sólový „Project No. 1, nahrál nebo se podílel na nahrávkách dvanácti alb. Vystupuje sólově i v nejrůznějších formacích. V současné době je se svým Latin-Swing Projectem na velkém uměleckém turné po Velké Británii. Z jeho prvního alba si nyní poslechněte skladbu Purro Rom – starý Rom.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Sindengo Tromm, Purro Rom, Pralensa, Lady Bird.

Více můžete zjistit také na webu umělce: http://lulo-reinhardt-project.de/.

autor: Kateřina Andršová
Spustit audio