Lura: Herança

30. listopad 2015

Zpěvačka Lura se narodila v Lisabonu rodičům, kteří tam přijeli z Kapverdských ostrovů. Její nové album Herança, Dědictví, je pestrou koláží stylů z Kapverd i odjinud.

Kapverdské ostrovy jsou vulkanického původu a leží v Atlantickém oceánu západně od Senegalu. Původně byly neobydlené, což se změnilo v 15. století, kdy je objevili portugalští mořeplavci. Současné obyvatelstvo tvoří Kreolové, tedy míšenci bělochů z Portugalska a Afričanů. Propojení obou kultur se promítá do zdejšího života i hudby, kterou ve světě proslavila dnes už nežijící zpěvačka Cesaria Evora.

O generaci mladší Lura na několika jejích nahrávkách hostovala, a v posledních letech se zařadila k nejpopulárnějším postavám kapverdské hudby. Narodila se ale v Lisabonu, kam se její rodiče přistěhovali z Kapverd, a kapverdské nářečí kriolu se naučila až jako školačka od svých spolužáků. Její poslední album Herança/ Dědictví je žánrově velmi pestré a zpěvačka Lura natáčela své album s řadou zajímavých hostů.

Na kapverdském ostrově Santiago leží vůbec nejstarší město, které Evropané založili mimo svůj kontinent: Cidade Velha, v doslovném překladu Staré město. Dnes je to vesnička s pláží s černým sopečným pískem, od níž se do vnitrozemí táhne kaňon se strmými svahy, v němž se prohánějí opice. V dávné minulosti ale kaňon sloužil jako přestupní stanice pro otroky na jejich nedobrovolné cestě z Afriky do Nového světa.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Mantenha Cudado, Barco di Papel, Cidade Velha, Goré.

Spustit audio