Lynne Arriale: Nuance

27. listopad 2015

Americký trumpetista a hráč na křídlovku Randy Brecker se narodil před sedmdesáti lety, 27. listopadu 1945. Z rodičů se aktivně jazzem zabýval jen jeho otec hrající na klavír, současně ctitel hvězdných trumpetistů.

V roce 1967 byl Randy Brecker členem průkopnické jazzrockové kapely Blood, Sweat And Tears. Následovala angažmá u Horace Silvera, v Jazz Messengers, až nakonec se setkal se svou generací jazzrockové fúze v kapele Dreams. V té hrál na saxofony také jeho starší bratr Michael Brecker. V novém století Randyho Breckera najdeme například jako spolukapelníka jazz-soulové kapely saxofonisty Billa Evanse, na nahrávkách s brazilskými muzikanty, nebo na albu jazzových balad nahraných s dánskými jazzovými a komorními muzikanty.

03518993.jpeg

V roce 2013, šest let po smrti bratra Michaela, založil na jeho počest kapelu Brecker Brothers Band Reunion. V ní se po letech setkala řada spoluhráčů společné skupiny bratrů, která v druhé polovině sedmdesátých let patřila k předním kapelám fusion jazzu, V roce 2008 sestavila americká pianistka Lynne Arrialová kvarteto, které v létě téhož roku nahrálo album Nuance. Randy Brecker byl členem tohoto hvězdného kvarteta, v němž na kontrabas hrál George Mraz a bubeníkem byl Anthony Pinciotti. V květnu 2010 hrálo toto kvarteto také v Praze.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Wraped Around Your Finger, Crawfish & Gumbo, Ballad of the Sad Young Men, A Gentle Soul.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio