Maceo Parker na AghaRTA Prague Jazz Festival

28. duben 2015

Ve čtvrtek 30. dubna vystoupí v pražském Lucerna Music Baru americký saxofonista Maceo Parker. V Česku koncertuje poměrně často, tentokrát se jedná již o jeho dvacátý koncert v rámci AghaRTA Prague Jazz Festivalu.

Dvaasedmdesátiletý saxofonista se v Praze představí v sestavě, kterou tvoří trombonista Greg Boyer, klávesista Will Boulware, kytarista Bruno Speight, basista Rodney „Skeet“ Curtis, bubeník Rodney Holmes a zpěvačky Martha High a Darliene Parker.

Saxofonista Maceo Parker se pohybuje na hudební scéně přes padesát let a patří k symbolům funku, soulu, R&B a v poslední době také hip hopu. V minulosti spolupracoval s legendárními hudebníky, jakou jsou James Brown, Ray Charles nebo Prince. Parkerovou hudební poctou Rayi Charlesovi je album Roots and Grooves, které natočil s německým WDR Big Bandem.

03371474.jpeg

Na desku Roots and Grooves navázal Maceo Parker o pět let později albem Soul Classics. Jedná se opět o koncertní nahrávku, která vznikla ve spolupráci s patnáctičlenným WDR Big Bandem na jazzovém festivalu v německém Leverkusen. Spolu s bigbandem zde Parker vystoupil také se svou kapelou, kterou tvoří basista Christian McBride a bubeník Core Coleman-Dunham.

V dnešní Mozaice uslyšíte několik ukázek z jeho diskografie, z CD Maceo Parker: Roots & Grooves (2007) a CD Maceo Parker: Soul Classics, Moosicus (2012).

Spustit audio