Madeleine Peyroux: Secular Hymns

25. říjen 2016

Francouzsko-americká zpěvačka Madeleine Peyroux se na hudební scéně pohybuje přes dvacet let a její hlas bývá nejčastěji přirovnáván k Billie Holiday. V letošním roce přichází s nahrávkou Secular Hymns, která je směsí funku, blues a jazzu.

Album natočila v triu, které spolu s ní tvoří kytarista Jon Herrington a basista Barak Mori. Vznik alba ovlivnil zážitek z koncertu v jihovýchodní Anglii v hrabství Oxfordshire, kde zpěvačka vystoupila v kostele z 12. století. Jeho akustika ji natolik okouzlila, že se rozhodla v něm natočit CD. O několik měsíců později se tam vrátila a se svým triem tam strávila tři dny. Výběr písní zahrnuje jak afroamerické spirituály, bluesové a gospelové písně, tak i současné písně od autorů jako je třeba Tom Waits.

Madeleine Peyroux se narodila v americké Georgii, vyrůstala v jižní Kalifornii a po rozvodu svých rodičů se ve třinácti letech odstěhovala s matkou do Paříže. Na své rodiče vzpomíná jako na výrazné excentrické osobnosti, hlásící se k ideálům hnutí hippies. Zpívat začala Peyroux v patnácti a nejprve vystupovala v pařížských ulicích. O rok později se stala součástí kapely The Lost Wandering Blues and Jazz Band, se kterou koncertovala po celé Evropě.

03730609.jpeg

Své debutové album Atlantic vydala přesně před dvaceti lety a obsahovalo bluesové písně z dvacátých a třicátých let z repertoáru Billie Holiday nebo Bessie Smith. Její nejúspěšnější nahrávkou se stala Careless Love z roku 2004, které se prodalo přes milion kopií.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Tango Till They're Sore, If The Sea Was Whiskey, Hard Times Come Again No More.

Spustit audio