Manu Katché: Live in concert

22. leden 2015

V dnešní Mozaice zazní hudba z klubu New Morning v Paříži, a to z loňského 16. června. Hrálo ji kvarteto, které vedl bubeník a perkusista Manu Katché a záznam vydalo mnichovské hudební nakladatelství ACT.

Album nazvané jednoduše a jednoznačně Live in concert je sedmé kapelnické album Manu Katchého, budeme-li počítat i rockový debut It´s About Time z roku 1992 a kompilaci Touchstone For Manu ze čtyř předchozích desek s etiketou ECM.

Loni v říjnu mu bylo padesát šest let. Narodil se ve Francii a je potomkem rodu ze západoafrického státu Pobřeží slonoviny, což jej předurčilo k virtuóznímu hraní spletitých rytmů. Na hudební scéně zazářil v půli osmdesátých let v kapele Petera Gabriela. Dnes působí jak na jazzové, tak i na rockové scéně, z jazzových hvězd hrál například s Janem Garbarkem nebo Herbiem Hancockem.

03298263.jpeg

Manu Katché sestavil kvarteto s italským Jazzmanem roku 2009, trumpetistou Lucou Aquinem, který nahradil uznávaného Nora Nilse Pettera Molværa. Saxofonistou užívajícím také basový syntetizér se stal Nor Tore Brunborg a pianistou, současně také hráčem na Hammondovy klasické varhany typu B3, je Angličan Jim „James“ Watson. Pokud je znalcům povědomé Brunborgovo jméno, tak je to proto, že byl v letech 1983 až 1991 členem proslulé formace Masqualero basisty Arilda Andersena. Watson působí od roku 1996 hlavně na londýnské scéně, také jako studiový hráč, a je členem domácího bandu stanice BBC1.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Shine and blue, Song For Her, Springtime Dancing, Walking by your side.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.