Marius Neset: Pinball

29. květen 2015

Třicetiletý norský jazzový muzikant Marius Neset dnes už patří k evropské špičce mezi tenorsaxofonisty své generace. Hudba z jeho nejnovějšího alba nazvaného Pinball bude provázet dnešní Mozaiku. Neset ji nahrál v kvintetu doplňovaném řadou hostů.

V roce 2004 získal saxofonista Marius Neset cenu nazývanou Norský talent roku. Narodil se roku 1985 v norském Hordalandu v muzikantské rodině, jeho otec je kytaristou a matka hraje na klavír. Konzervatoř vystudoval v roce 2008 v dánské Kodani, kde dnes také žije. Téhož roku vydal svou kapelnickou prvotinu Suite For The Seven Mountains pro saxofon, jazzovou rytmiku a smyčcové kvarteto.

Marius Neset hraje na tenorsaxofon a sopránsaxofon, také komponuje, a je považovaný za předního evropského tenorsaxofonistu své generace. V jeho stylu se projevuje vliv Mike Breckera, a samozřejmě, velkého domácího vzoru Jana Garbarka. V roce 2012 se stal členem Baltického gangu polského houslisty Adama Baldycha. Loňského roku se představil jako sólista a autor výborného alba Lion, které nahrál Trondheim Jazz Orchestra. Trondheim je univerzitní norské město s bohatým mezinárodním jazzovým životem, jeho orchestr zde působí od roku 1999 a Marius Neset s ním spolupracuje už pátým rokem.

03396273.jpeg

Nesetovo páté albem Pinball vzniklo loni v létě. Nahrálo je kvinteto, které tvoří klávesista Ivo Neame, kontrabasista Petter Eldh, bubeník Anton Eger a anglický vibrafonista Jim Hart. Na některých skladbách ještě hostují houslista, cellista, a také flétnistka, kterou je sestra Mariuse Neseta Ingrid. Stejně jako album Lion s Trondheim Jazz Orchestra i Pinball vyšlo u mnichovské etikety ACT Music.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: World Song Part 2, Odes of You, Jaguar.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio