Martina Trchová: Holobyt

12. květen 2016

Pop jazzové písničky uvádí svébytná skladatelka, textařka a zpěvačka Martina Trchová na svém novém albu Holobyt. Název alba pro ni neznamená úpadek a konečnou, naopak. Holobyt skýtá i možnosti k novým začátkům. Kdo zná repertoár Martiny Trchové, ví, že umí vytvořit nápadité písničky s příběhem a poodhalit v nich citlivá zákoutí našich duší. Svými písničkami dovede pohladit, poškádlit, vykouzlit na tvářích úsměv.

Mnohé se odehrávají v místech, která důvěrně zná, na smíchovském balkóně, v Holešovicích, na Maninách anebo v kuchyni či v ložnici. A protože Martina ráda cestuje, rozšířila svůj „místopis“ a přivádí nás do stepí Kazachstánu či do Himalájí.

Martina Trchová se už delší dobu snaží vymanit ze škatulky „písničkářka“, cituji: „věřím, že si tenhle projekt najde cestu k širšímu publiku, protože se nám podařilo najít pro písně kabát, který je energičtější a hudebně barevnější“. Album „Holobyt“ natočila se svým Triem – kytaristou Patrikem Henelem, basistou Radomírem Polívkou a Petrem Chloubou, hráčem na bicí a perkuse. Martinu a Trio ve studiu ještě podpořilo trio hostů - Bharata Rajnošek hrající na dechové nástroje, akordeonista Mário Bihári a pianista Radek Kašpar.

03626385.jpeg

„Holobyt“, nové album Martiny Trchové & Tria bude pokřtěno jihoafrickou zpěvačkou a skladatelkou Melanií Scholtz 17. května Malostranské Besedě.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Strach, Tiché bubnování, Vidličky a nože, Ať se na nic neptám.

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.