Mats Eilertsen: Rubicon

29. prosinec 2016

Jednou z letošních novinek mnichovského vydavatelství ECM, pečlivě mapujícího to nejzajímavější ze severoevropské jazzové scény, je album Rubicon septeta norského basisty Matse Eilertsena.

Název alba je shodný s názvem mezinárodní kapely, v níž vedle čtyř Norů hraje také pianista Harmen Fraanje z Holandská, bubeník Olavi Louhivuori z Finska a hráč na vibrafon a marimbu Bob Waring z New Yorku, od roku 1981 působící převážně v Norsku.

Mats Eilertsen je hráč na kontrabas, někdy také na baskytaru nebo na bicí nástroje. Narodil se v norském univerzitním městečku Trondheim, kypícím jazzovými aktivitami. Konzervatoř vystudoval v rodném městě a třetího března příštího roku mu bude čtyřicet tři let. Septeto Rubicon je šestá kapela jeho kariéry a její repertoár byl napsán pro vystoupení na Vossajazz Festivalu v roce 2014. Tento festival se koná už od roku 1973 v norské jihozápadní lokalitě Hordalandu. Album Rubicon je Eilertsenovým debutem na etiketě ECM. Z jeho krajanů ještě hraje v kapele saxofonista Trygve Seim, saxofonista a klarinetista Eirik Hegdal a kytarista Thomas T Dahl. Až na dvě výjimky je celé album autorským projektem Matse Eilertsena.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Canto, Cross the Creek, Wood And Water, Introitus.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio