Medeski, Scofield, Martin and Wood: Juice

6. listopad 2014

V neděli 9. listopadu se v pražském Lucerna Music Baru uskuteční koncert tria Medeski, Martin and Wood spolu s kytaristou Johnem Scofieldem. Koncert této kapely, která se svými žánrovými přesahy a nejrůznějšími experimenty řadí k nejvýraznějším formacím současného jazzu, patří k vrcholům letošního Agharta Prague Jazz Festivalu.

Na newyorské hudební scéně se trio Medeski, Martin and Wood pohybuje přes dvacet let. V jejich tvorbě se mísí prvky jazzu, funku a rocku, to vše je ale ještě kořeněno celou řadou dalších vlivů, zejména hip hopu. John Medeski k tomu poznamenává: „Hip hop otevřel celý nový svět plný rytmických variací, který nabízí podobné možnosti jako jazz.“

Díky této žánrové otevřenosti a neobyčejné energii si kapela získala velmi rozmanité publikum - daří se jim být avantgardní, avšak přitom posluchačsky přístupní. S kytaristou Johnem Scofiledem spolupracují již řadu let a letos v září vydali další společné album Juice.

John Medeski velmi rád používá nejrůznější typy syntezátorů a také klávesový dechový nástroj melodiku. Kapela se nikdy nestala součástí nějakého trendu nebo hnutí, členové o své tvorbě rádi hovoří jako o „hudbě bez domova“. Jejich nové album obsahuje kromě autorských skladeb také hodně cover verzí známých písní.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladbu: Sham Time, Light My Fire, Stovetop, Juicy Lucy.

Více informací o interpretech najdete na webu: www.mmw.net.

Spustit audio