MGMT: MGMT (album)

1. září 2014

Pondělní odpolední Mozaikou nás bude provázet americká alternativní rocková kapela GMGT.

Kapelu MGMT založili Ben Goldwasser a Andrew VanWyngarden v roce 2002, tehdy studenti prvního ročníku Wesleyské univerzity, a říkali si The Management. Pod touto značkou vydávali své první demosnímky, na nichž si pohrávali s rockovým hlukem a elektronikou. Duo bylo ovlivněno hudebním experimentem Johna Cagea a Anthonyho Braxtona. Na živých koncertech duo doprovázeli Matthew Asti, James Richardson, Will Berman a Hank Sullivant, kteří se později stali členy kapely, která se v roce 2006 přejmenovala na „MGMT“.

První album „Oracular Spectacular“ nahráli u Columbia Records v roce 2008 a sklidili za něj řadu ocenění. V UK Albums Chart se dostali na 12. příčku a časopis Rolling Stone jej označil za 18. nejlepší album desetiletí. Časopisem NME bylo vyhlášeno nejlepším albem roku 2008. O dva roky později byla kapela MGMT nominována na Grammy Award v kategorii „Objev roku“ a remix jejího singlu „Electric Feel“ skupinou Justice vyhrál Grammy Award v kategorii „Nejlepší neklasický remix“.

03197156.jpeg

Jestliže na samotném počátku své dráhy MGMT experimentovali s mixem rockového soundu a elektroniky, na své muzikantské cestě dospěli k psychedelickému popu, aby předali bezmála po čtyřiceti letech poselství květinových dětí.

Vystoupení psychedelické poprockové kapely MGMT jsou především velkolepou mystickou audiovizuální show, jejíž výtvarnou stránku dotvářejí Anthony Ausgang, Sam Fleischner nebo Megha Barnabas. Jednu z nejúspěšnějších kapel jsme si mohli koneckonců plnohodnotně vychutnat na letošním ročníku festivalu Colours of Ostrava.

V odpolední Mozaice zazní výběr z těchto skladeb: Alien Days, Cool Song No. 2, A Good Sadness, Plenty of Girls in the Sea, Mystery Disease, Astro-Mancy, I love You Too, Death.

autor: Kateřina Andršová
Spustit audio