Michael Brecker: Two Block From The Edge

8. leden 2015

Jedním z nejvlivnějších hudebníků jazzrockové fúze sedmdesátých a osmdesátých let byl saxofonista Michael Brecker. Zákeřná nemoc však ukončila jeho uměleckou dráhu 13. ledna 2007 ve věku osmapadesáti let, takže je na místě si hudbu tohoto majitele jedenácti cen Grammy připomenout. V odpolední Mozaice zazní ukázky z kvartetního alba Two Block From The Edge z roku 1998.

Michael Brecker se narodil ve Filadelfii roku 1949 a jazzovou kariéru začínal ve studentských bigbandech hrou na klarinet a altsaxofon, později také na tenorsaxofon. V letech 1970 až 73 byl členem skupiny Dreams, v níž se už nacházely budoucí velké hvězdy jazzrocku jako kytarista John Abercrombie nebo bubeník Billy Cobham. V půli sedmdesátých let pak založil se svým starším bratrem trumpetistou Randym Breckerem kapelu The Brecker Brothers orientovanou na jazzrockovou fúzi.

V dalším období hrál po boku mnoha z nejvýznamnějších jazzmanů své doby, byl také členem slavné skupiny Steps Ahead vibrafonisty Mike Mainieriho. Originalitu jeho hry využívaly i hvězdy rockové, včetně Lou Reeda, Erica Claptona, Johna Lennona, Franka Zappy či Bruce Springsteena. Ve skupině Steps Ahead Mike Brecker poprvé začal hrát na elektronický dechový nástroj, jehož barva zvuku obohatila možnosti výraziva jeho hudby. Michael Brecker se s jazzovou scénou rozloučil posmrtně vydaným albem Pilgrimage, které získalo v roce 2008 cenu za nejlepší jazzové instrumentální album. Na hudbě vybrané do Mozaiky však hraje výhradně na tenorsaxofon a ve studiu s ním byl pianista Joey Calderazzo, basista James Genus, bubeník Jeff „Tain“ Watts a hostující perkusista Don Alias

V odpolední Mozaice zazní ukázky z těchto skladeb: Madam Toulouse; Bye George; El Niño; Cat`s Cradle; The Impaler; How Long `Till the Sun; Delta City Blues.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio