Mihály Dresch: Labirintus

21. říjen 2014

Hudební doprovod dnešní Mozaiky bude pozvánkou na koncert maďarského saxofonisty a flétnisty Mihályho Dresche, který vystoupí v pátek 24. října v pardubickém Divadle 29.

Mihály Dresch hrál v Česku zatím pouze jednou, a sice před dvěma lety v rámci projektu Mosty, který se konal v pražském Divadle Archa. Představil se zde společně s Ivou Bittovou, s polským pianistou Leszkem Możdżerem a se slovenským trumpetistou Oskarem Törökem. Pardubický koncert bude tedy jeho prvním sólovým vystoupením u nás.

Na budapešťské jazzové scéně se Mihály Dresch prosadil během osmdesátých let a během své dráhy se stal jedním z nejvýraznějších maďarských jazzmanů. Proslavil se především díky fúzi maďarské lidové hudby a jazzu. Vytvořil si tak originální hudební svět, který sám nazývá etno-jazz. Kromě saxofonu a basklarinetu hraje také na pastýřské flétny a na speciální flétnu fuhun, která mu díky své konstrukci umožňuje hrát složitější melodie.

Mihály Dresch pochází z Budapešti, ale v dětství trávil mnoho času u svých prarodičů na venkově, kde se poprvé setkal s maďarskou lidovou hudbou. K saxofonu se dostal skrze hudbu Johna Griffina, a ačkoli se nejprve chtěl stát inženýrem, po čase svá studia přerušil a začal se naplno věnovat jazzu. V roce 1979 dokončil studium na Lisztově akademii v Budapešti a o pět let později založil své první kvarteto hlásící se k odkazu Johna Coltranea.

Ansámbl za dobu své čtrnáctileté existence spolupracoval například s americkými saxofonisty Davidem Murrayem a Archie Sheppem. Mihály Dresch se ale začal čím dál více obracet ke svým hudebním kořenům: „Uvědomil jsem si, že nikdy nebudu schopen hrát hudbu Coltranea a Griffina ze stejných podnětů jako oni. Zjistil jsem, že potřebuji vycházet z vlastních zkušeností. Když jsem hrál, došlo mi, že má hudba zní autenticky většinou ve chvíli, když myslím na své prarodiče,“ říká Mihály Dresch. Začal se proto inspirovat maďarským folklórem a vytvořil si osobitý styl, který ještě podtrhuje zvuk flétny fuhun, na jejíž konstrukci se Dresch podílel.

Spolu s Mihálym Dreschem vystoupí v pardubickém Divadle 29 také jeho mnohaletý spoluhráč, cimbalista a skladatel Miklós Lukács. V jeho tvorbě nalezneme kromě maďarského a balkánského folklóru také vlivy jazzu a soudobé vážné hudby. Pro tuto žánrovou otevřenost a hráčskou virtuozitu patří k nejvyhledávanějším maďarským hudebníkům. V minulosti hrál například se Stevem Colemanem, Charlesem Lloydem nebo s Chrisem Potterem. Je autorem řady koncertantních děl pro cimbál a působí také v oblasti scénické hudby. S Mihálym Dreschem spolupracuje od roku 2005.

Album Labirintus, které Mihály Dresch nahrál spolu s cimbalistou a svým dlouholetým spoluhráčem Miklósem Lukácsem obsahuje výhradně autorské skladby, z nichž si v Mozaice můžete poslechnout například: Kettős, Labirintus, Bánat, Bánat, Prána.

Více informací najdete také na webu umělce: http://www.dreschquartet.hu/.

Spustit audio