Mirek Kemel: Nic víc

7. leden 2015

Středeční odpolední Mozaikou budou provázet písničky z alba Nic víc, které se svými přáteli natočil Mirek Kemel, muž dvou profesí – karikaturista a písničkář.

Mirek Kemel své písničkářské řemeslo vybrušuje už od středoškolských let. Jeho oblíbenou scénou byly žižkovské hospůdky. Tam zazněly jeho první písničky. Svůj zpěv doprovázel hrou na kytaru a foukací harmoniku. V roce 2007 k tomuto instrumentáři přidal akordeon. První lekce mu na něj udělil všestranný akordeonista Václav Veselý a jeho učitelkou zpěvu se stala Ivana Vostárková. Po těchto cenných lekcích si Mirek Kemel uvědomil, že zpívání pro něj není jen technická záležitost, daleko více souvisí s prožitkem a s prouděním energie v těle a s hledáním své podstaty. Najednou do všechno sebe krásně zapadlo: zpěv, akordeon a poezie.

Mirek Kemel se zařadil mezi naši písničkářskou elitu hned svým debutem „Krajem šel anděl“ a své nesporné kvality potvrdil i na druhém albu „Nic víc“. Uvedl na něm 12 autorských písní, které jsou písničkářovou otevřenou zpovědí, jsou o jeho prožitcích a pohledu na život.

Na albu Nic víc spolupracoval s Vladimírem Jarkovským a natočil ho se svou kapelou: kytaristou Vlastimilem Konopiským, akordeonistou Tomášem Görtlerem a houslistkou a flétnistkou Lucií Krutou. K nim ještě přibyli hosté: Vladimír Jarkovský, kontrabasista Petr Tichý, violoncellistka Marie Tichá, kytarista Mirek Linka a Oskar Török hráč na křídlovku.

V odpolední Mozaice zazní ukázky z těchto skladeb: Indián, Návrat, Krávy, Vrány, Nic víc a Rybář.

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio