Miriam Allen: Eagles Calling

5. prosinec 2014

Páteční odpolední Mozaikou bude provázet americká písničkářka Miriam Allen, žena mnoha profesí i hudebních zájmů: vystudovala klasickou kompozici, ale největší inspirací pro ni jsou jak americké lidové písně, tak i mnohaletý pobyt ve španělsky mluvících zemích.

Miriam Allen žila a hudbu studovala na Kubě, dva roky strávila v Jižní Americe, často vystupuje v Mexiku, skládá hudbu pro film, televizi i divadlo, a píše písně se španělskými texty pro děti, které se učí španělsky. Žije v Jižní Karolíně, státě kde se mísí bělošské i černošské hudební tradice. Řada z jejích skladeb je inspirována rybolovem i životem na moři.

Americká zpěvačka Miriam Allen tvrdí, že řada jejich písní vzniká přímo na základě osobního zážitku – příkladem je Shrimp Song, Píseň o krevetách, kterou napsala po rybářském výletě na vlastní lodi. Velmi zajímavý je i rytmus nahrávky a použití atypických nástrojů jako je tuba: obojí evokuje tajemný a lehce bizarní svět písní jiného amerického písničkáře, Toma Waitse.

V odpolední Mozaice zazní výběr z těchto skladeb: Cold Carolina River; American Empire; The Shrimp Song; Tryin' to Play 'Windy & Warm'; Captain Coomber & the Moresby; Loja; Fishing for a Fish; Long Haul to Shore.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.