Modou Toure: The West African Blues Project

16. listopad 2015

O spřízněnosti amerického blues s hudbou Západní Afriky muzikologové spekulují už několik desetiletí - a jejich poznatky ilustruje i praxe: Afričané i bluesmani se často setkávají v nahrávacích studiích i na koncertních pódiích. Jedním takovým - a velmi úspěšným - příkladem je společné album, které natočil zpěvák ze Senegalu s anglickým bluesovým kytaristou.

Ramon Goose pochází z Colchesteru, města východně od Londýna - jeho častá spolupráce s hudebníky z Afriky vzbudila zasloužený zájem jeho kolegů. Dozvěděl se o ní i mladý senegalský zpěvák Modou Touré, původem z významné hudební rodiny. Ten Gooseho kontaktoval - a výsledkem je album The West African Blues Project, Západoafrický bluesový projekt.

Z alba Západoafrický bluesový projekt jsou slyšet celkem tři jazyky. Většina skladeb je v afrických jazycích wolof či mandinka, a jedna ve francouzštině, která je pro západoafrické země a bývalé francouzské kolonie společnou dorozumívací řečí.

V hudbě západní Afriky dominuje žánr, který v Evropě existoval v minulosti, ale dnes už vymizel: písně s mravoučným poselstvím, které mládeži poskytují rady jak si v životě počínat.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Believe, The Lighthouse Keeper, Kayre, Waar.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.