Monica Roscher Big Band: Of Monsters and Birds

7. červen 2016

Nové album německé skladatelky, kytaristky a zpěvačky Moniky Roscher nese název Of Monsters and Birds a zpěvačka jej natočila se svým osmnáctičlenným big bandem, se kterým v loňském roce vystoupila v Praze v rámci festivalu Mladí ladí jazz.

Monika Roscher svou tvorbou dokazuje, že big band už dávno není synonymem pouze pro jazz a swing, ale že může obsáhnout mnohem širší spektrum žánrů – kromě jazzu i indie pop, triphop, punk a elektroniku. Její kompozice jsou promyšlené a precisně dotažené. Typická je pro ně určitá hravost, ostré zvraty a občas i kabaretní atmosféra.

Monika Roscher vystudovala hru na kytaru na mnichovské konzervatoři, kde v závěru svých studií založila big band hrající její autorské kompozice. Odehrála s ním svůj absolventský koncert a s hudebníky se rozhodla i po ukončení školy dále pokračovat. Uskupení na sebe upozornilo v roce 2012, kdy získalo cenu Enja za své debutové album Failure in Wonderland. Od té doby big band vystupuje na předních evropských festivalech a v loňském roce vystoupil také v Praze. Monika Roscher vnáší do big bandové scény příjemný vítr a ve svých kompozicích pracuje s různými mimohudebními inspiracemi. Věnuje se také skládání scénické hudby.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Timewarp, A Walk in the Park by Night, The End.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.