Moře v komoře aneb slavnosti Bretaně

4. květen 2015

Festival, který se uskuteční od 12. do 16. května na různých místech Prahy se jmenuje Moře v komoře aneb slavnosti Bretaně. Poslední den festivalu bude ve znamení fest-nos, což v překladu z bretonštiny znamená noční oslava, na které nesmí chybět živá hudba a tanec.

Bude tomu tak i v pražské Stromovce, kde festival Moře v komoře vyvrcholí a vystoupí na něm znamenitý bretaňský zpěvák Yann-Fanch Kemener & Dabo, skupina Bran a řada dalších, aby společně oslavili svátek bretaňského patrona sv. Erwina.

Yann-Fanch Kemener je renomovaný bretaňský etnomuzikolog a zpěvák. Vyrůstal na venkově a v tomto prostředí měl k tradiční hudbě Bretaně nejblíže. Yann-Fanch Kemener je mistrem „kan ha diskan“, písní, které jsou postaveny na dialogu, ale jeho doménou je balada zvaná gwerz. Balady se zpravidla zpívaly a cappella a byly velmi dlouhé, jedna se zpívala až hodinu, on zpívá jen části a rád text několikrát opakuje, což má další výhodu - zpěvák i posluchač si ho zapamatuje. Yann-Fanch Kemener zpívá balady, ale i další tradiční písně buď sólově anebo s doprovodem.

03375655.jpeg

V 70. letech minulého století podnikal Yann-Fanch Kemener na bretaňském venkově sběr lidových písní, nahrával mizející lidové zpěváky a z jejich repertoáru čerpá dodnes. Je rád, že mezi bretaňskou mládeží stoupá zájem o bretonštinu, sám k jejímu šíření přispívá četnými koncerty. Za zásluhy o bretaňský jazyk a kulturu mu byl udělen „Ordre de l´Hermine“ neboli řád hermelínu.

Bran v bretonštině znamená havran a ve výkladu skupiny Bran je nositelem jen dobrých zpráv. Kapela vznikla v roce 1999 a během svého trvání doznala mnoha personálních změn, ale takových, které kapelu posílily a posunuly o kousek dál. Bran má ve svém repertoáru původní tvorbu a osobité adaptace tradičních písní a tanců z keltských zemí – z Bretaně, Irska a Skotska.

V dnešní Mozaice uslyšíte skladby ze tří alb:Marie-Clarie Mussat, Yann-Fanch Kemener, Aldo Ripoche: An Dorn (2004 Buda Music/Universal)Yann-Fanch Kemener, Aldo Ripoche, Florence Pavie: Dialogues (2007 Buda Music/Universal)Bran: An delienn (2008 Indies Scope Rec.)

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.